fbpx
0

Husker du S.A.I.D-princippet?

Hvis du gerne vil være god til squat, så skal vi lave en masse ben pres. Vent.. Hvad? 
 
Nej. Hvis du gerne vil være god til at squat, så skal du squatte.
 
Kroppen er designet således, at hvad vi udsætter den for af stress-respons er, hvad den forbedre vores evne til.
 
Dette kaldes for S.A.I.D-princippet. Hvis du aldrig har hørt om det før som personlig træner, så er det virkelig på tide, at du hører om det nu. 
 
S.A.I.D står for: specific adaptation to imposed demands. Det betyder i alt sin enkelthed, at kroppen tilpasser sig til, hvad du udsætter den for.
 
Vi skal derfor tage højde for hvad vores mål er i vores træningsplanlægning til vores klienter, da vi skal tilpasse træningen specifikt til deres mål. 
 
Eksempler på dette kunne være:
– Større muskler: hvor ønsker vi større muskler? Hvor længe har vi? 
– Mindske fedtprocent: hvor lang tid har vi? Hvordan opnår vi det bedst muligt, så styrken bevares, men fedtmassen reduceres?
– Blive stærkere: hvilke øvelser? Hvor lang tid har vi? Er mobilitet eller stabilitet et problem? 
 
Klienter som har ekstremt ringe mobilitet eller aldrig har været under en stang før skal muligvis ikke starte med at squatte, men så kan du i stedet sætte dem til at lave en split squat eller goblet squat, som kan øge deres mobilitet, men samtidig bidrager til, at de vil være stærkere i squat, når du introducerer dem for det. Én ting er hvertfald sikkert. De bliver ikke stærkere/bedre til at squatte, hvis du sætter dem til at lave noget så uspecifikt, som at lave ben pres til failure eller leg extensions. 
 
Prøv at tænke over følgende: hvordan planlægger du pt. dine klienters træning for at opnå dit mål? Hver eneste øvelse og metode, som du anvender, bør have ét overordnet formål. Det er formål er nemlig at hjælpe dine klienter i mål ved at lave de resultater, som de beder dig om.

mk@moaching.dk

Author mk@moaching.dk

More posts by mk@moaching.dk